Wat zijn Triggerpoints?

Wat zijn Triggerpoints?

Een triggerpoint, ook wel een spierknoop genoemd, is een verharding in de spier die veel pijn en ongemak veroorzaakt. Triggerpoints leiden in veel gevallen tot stijfheid, verlies van kracht en beperking van bewegingsvrijheid. Hoewel triggerpoints vooral fysieke last veroorzaken, zijn ze vaak nauw verbonden met ons emotionele en mentale welzijn.

In de Pijn Reset Methode onderscheiden we vier soorten triggerpoints: myofasciaal, emotioneel, mentaal en energetisch. Elk van deze triggerpoints kan met de juiste behandeling blijvend worden verholpen. De Pijn Reset Methode is hiervoor de snelste en meest effectieve behandelvorm.

Dit zijn de 4 soorten triggerpoints

In de paragrafen hieronder vind je een duidelijk overzicht van de 4 triggerpoints die we in de Pijn Reset Methode behandelen.

1. Myofasciale triggerpoints

Myofasciale triggerpoints zijn pijnlijke en drukgevoelige verkrampingen in een klein deel van de spieren. Myofasciale triggerpoints bestaan op zichzelf weer uit zes verschillende triggerpoints: latent, actief, primair, secundair, tertiair en satelliet. Dit type triggerpoint voelt aan als een harde spierknoop ter grootte van een tarwekorrel. Door erop te drukken, straalt de pijn soms uit naar andere plekken op het lichaam.

Ieder mens kan last krijgen van deze spierverkrampingen. In veel gevallen leidt dit tot groot fysiek ongemak, waaronder slapeloosheid, concentratieproblemen, mobiliteitsproblemen en zelfs mentale klachten. Myofasciale triggerpoints leveren weliswaar fysiek ongemak op, maar zijn bijna altijd een symptoom van een onderliggend probleem en leiden vaak ook tot diverse andere klachten. Voorbeelden daarvan zijn migraine, artrose, RSO, oorsuizen, verminderde eetlust, peesontstekingen, gevoelige tanden, pijn in de gewrichten en tintelingen. Deze klachten kunnen vaak niet goed behandeld worden, zolang niet duidelijk is dat triggerpoints hierin een rol spelen.

Met de Pijn Reset Methode besteden we veel aandacht aan de relatie tussen triggerpoints en lichamelijke, mentale of emotionele klachten. In de hierop volgende paragrafen leggen we je meer uit over de relatie hiertussen.

2. Emotionele triggerpoints

Triggerpoints zijn fysiek van aard, maar in veel gevallen liggen onbewuste emoties hieraan ten grondslag. Daarmee doelen we op emoties die we onbewust onderdrukken of verstoppen in ons binnenste. Dit soort emoties vormen een broeinest voor chronische klachten op fysiek gebied. Denk daarbij aan een slechte doorbloeding, hoofd- en nekpijn of stijfheid van de spieren. Dergelijke fysieke klachten leiden vaak zodanig af van de opgekropte emoties die daarvan de oorzaak zijn, dat deze emoties onbehandeld blijven en vaak niet eens worden opgemerkt.

Emotionele triggerpoints leiden ook vaak tot slechte gewoonten. Deze gewoonten vormen vaak een onderbewuste methode om de emoties zelf niet te hoeven ervaren. Denk hierbij aan gewoontes zoals roken, drinken, pornografie, ongezond eten en overmatig socialmediagebruik.

Om deze triggerpoints succesvol te verhelpen, dient er tijdens de behandeling voldoende aandacht te zijn voor de onderliggende emoties die deze klachten veroorzaken. Gebeurt dit niet, dan kan de behandeling niet slagen.

3. Mentale triggerpoints

Mentale triggerpoints zijn voor de meeste mensen heel herkenbaar. Het gaat hierbij niet om onbewuste emoties zoals we in punt 2 bespraken, maar juist om bewuste emoties zoals angst en onzekerheid. Dergelijke mentale triggerpoints leiden vaak tot aangeleerde hulpeloosheid, cynisme en een gebrek aan inzet en creativiteit. Wanneer je veel last ondervindt van angsten en onzekerheden, leidt dit er vaak ook toe dat je liegt tegenover andere mensen, dat je niet eerlijk bent over je behoeftes en verlangens en dat je bepaalde zaken achterhoudt.

Dit soort gedrag roept veel spanning op, ook in je lijf. En dit zorgt op de lange termijn voor fysieke klachten zoals spierknopen in onder andere de nek, schouders of de rug. Ook in dit geval geldt dat een behandeling alleen kan slagen wanneer er voldoende aandacht is voor de mentale oorzaak van de triggerpoints.

4. Energetische triggerpoints

Energetische triggerpoints zijn lastig te definiëren. Dat komt omdat ze wat abstracter zijn en buiten onze waarneming plaatsvinden. Dat klinkt wellicht een beetje zweverig, maar dat is het absoluut niet. Energetische triggerpoints ontstaan namelijk door diepliggende gebreken op emotioneel en persoonlijk vlak. Dit kan gaan om trauma’s uit je vroege jeugd, om je relatie met religie of spiritualiteit, maar ook om directe omgevingsfactoren zoals een onderdrukkende partner, een te dominante moeder of vader, een rommelig huis of klachten op het gebied van hooggevoeligheid, ook wel HSP genoemd.

Hoewel dit type triggerpoint geen eenvoudige uitleg kent, krijgt iedereen ermee te maken. Energetische triggerpoints leiden net als emotionele en mentale triggerpoints tot spanningen en pijnklachten in de rug, het hoofd, de schouders en diverse andere plekken van het lichaam. Het kan ook een oorzaak zijn van klachten zoals fibromyalgie.

De beste manier om je triggerpoints te behandelen

Heb je last van triggerpoints en fysieke pijn en spanningen die niet weggaan? Dan is de kans groot dat je al eens bij een fysiotherapeut, chiropractor of masseur bent geweest, maar dit de klachten niet of slechts tijdelijk heeft verholpen. De reden daarvan is eenvoudig: je kunt triggerpoints niet verhelpen zonder de onderliggende oorzaak te begrijpen.

Bovenstaande professionals houden zich doorgaans niet bezig met de oorzaak achter triggerpoints, maar bestrijden enkel de symptomen. Dit is waarom zo’n behandeling vaak niet effectief is of enkel tijdelijke verlichting biedt.

Bij de Pijn Reset Methode wordt wel gekeken naar de oorzaak en dit leidt tot een effectieve behandelmethode. Met de Pijn Reset Methode word je blijvend klachtenvrij en kun je het leven pijnvrij en met hernieuwde energie tegemoet zien. Ben je benieuwd wat de Pijn Reset Methode voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis consult.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest