Anne kon eindelijk haar arm weer gebruiken

Anne kon eindelijk haar arm weer gebruiken

Frozen Shoulder

Anne zat met een pijnlijk gezicht tegenover mij aan de tafel. De pijnscheut die ze voelde na het ophangen van haar jas trok langzaam weg. Tijdens een kop thee vertelde ze hoe haar frozen shoulder was ontstaan:


Het was intussen een jaar geleden dat ze niet in het vliegtuig zat op weg naar vakantie, maar op een brancard lag bij de eerste hulp. Vlak voor vertrek struikelde ze en viel ontzettend hard boven op haar schouder. "Gelukkig was er niets gebroken, dus dat was wel opluchting" vertelde Anne.


Ze kon sindsdien haar arm niet meer bewegen. Hij zat muurvast en deed waanzinnig veel pijn. De fysiotherapeut had haar intussen al 1 jaar behandeld maar dat hielp niet heel veel. Haar arm kon na alle behandelingen pas 20 cm bewegen. Ze werd er moedeloos van want haar leven stond stil. Haar werkgever was er ook niet blij mee. Ze was al een jaar niet aan het werk en dat zou zeker nog langer gaan duren.


Een andere aanpak

Volgens het Frozen Schoulder protocol van de fysiotherapeut duurt het herstellen van een Frozen Shoulder zeker 2 jaar. "Gelukkig is dat helemaal niet nodig als je de klacht op een andere manier aanpakt", vertelde ik haar.


Bij een Frozen Shoulder ontstaat altijd compensatiegedrag. Dit betekent dat je een andere houding gaat aannemen om de pijn te verlichten. Door het compenseren ontstaat er ook spanning in andere delen van je lichaam en dit houdt de klacht onnodig in stand. Daarom is het niet verstandig om alleen naar het gebied van de schouder te kijken.


Nog belangrijker is om te weten welke onderdrukte emoties er voor zorgen dat de klacht in stand wordt gehouden.


Daar stuitte ik even op wat weerstand bij Anne. "Rob, ik ben echt heel hard op mijn schouder gevallen hoor, dat heeft niets met mijn emoties te maken."


Ik ging rustig verder met mijn uitleg.


Het klopt inderdaad dat je heel hard op je schouder bent gevallen. Dit was echter ook gelijk de trigger die je lichaam heeft aangezet om jouw aandacht af te leiden van onderdrukte emoties. Als je pijn hebt gaat namelijk al je aandacht vanzelfsprekend daar naar toe. Het is een afleidingsmanoeuvre.’


Pijn Reset Methode

Tijdens het 8 weken programma leerde Anne dat ze onbewust heel veel boosheid onderdrukte.


Ze was eigenlijk heel kwaad op haar man en kinderen. Ze hadden haar laten ploeteren met haar frozen shoulder. En koppig als ze was, vertikte ze het om hulp te vragen. Ze begrepen dat toch zeker zelf wel? Ze had zo ontzettend veel boosheid ingeslikt het afgelopen jaar.


Toen ik vroeg of ze dit gevoel herkende in een andere situatie, vertelde ze over haar werk.

Daar werd ze ook niet gewaardeerd en dat terwijl ze altijd voor iedereen klaar stond.

Ook bij haar vriendinnen was zij altijd diegene de aan een kaartje dacht als iemand iets te vieren had of ziek was. Als zij het nodig had, kreeg ze nooit iets. Ze ging er toch zeker niet om vragen! Ik merkte dat ze haar stem verhief. Het zat haar blijkbaar meer dwars dan dat ze dacht.


Huiswerk

Anne ging thuis 8 weken aan de slag met de opdrachten die bij de Pijn Reset Methode horen. Het gaf haar ontzettend veel inzichten. Zij ging steeds beter begrijpen wat de reden was van haar chronische klachten. Dat de boosheid die ze al jaren onderdrukte, zich liet horen in haar pijnlijke schouder.


Tijdens de eerste behandeling heb ik haar lichaam goed onderzocht. De triggerpoints die ik ontdekte heb ik uitgeschakeld en ondertussen vertelde zij verder over haar leven. De uitdagingen die ze in het verleden had gehad en over de dingen waar ze nu tegenaan liep.


Tijdens het doorlopen van het programma kwam alles meer los en kon zij haar arm al helemaal zijwaarts optillen.

Bij de laatste behandeling kon zij haar armen beide armen volledig in de lucht doen.


Als je haar gezicht had gezien! Het was geen blijdschap of opluchting, ze keek vol ongeloof. Ze zei letterlijk: "Ik dacht echt dat ik dit nooit meer zou kunnen doen." Daarna kwamen de tranen van blijdschap.


Na 8 weken hebben we het programma met een goed gevoel afgerond. Anne kon weer aan het werk én zonder pijn op vakantie.


Loop jij zelf ook al langere tijd met chronische pijnklachten rond en wil je weten of de Pijn Reset Methode voor jou geschikt is? Laat het mij het weten want ik ga graag met je in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest