Waardoor ontstaan triggerpoints?

Waardoor ontstaan triggerpoints?

Er zijn tientallen oorzaken die leiden tot triggerpoints. Die oorzaken kunnen fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch zijn, maar vormen meestal een combinatie daarvan. Zo kan een trauma uit de jeugd leiden tot onderdrukte emoties die op hun beurt weer leiden tot slechte gewoontes zoals ongezond eten, roken en een gebrek aan beweging. Die gewoontes leiden vervolgens tot triggerpoints die pijn, stijfheid en bewegingsbeperking veroorzaken. Hierdoor kom je vaak in een vicieuze cirkel terecht en worden de triggerpoints steeds erger.

Het ontstaan van triggerpoints is lastig te verklaren, omdat het te maken heeft met zoveel verschillende factoren. Daarom werken we met de Pijn Reset Methode volgens een holistische benadering. Dat wil zeggen dat ik niet naar de losse symptomen of oorzaken kijk, maar naar jouw mentale, fysieke en emotionele welzijn die daarachter schuilgaan.

Het ontstaan van triggerpoints: meest voorkomende oorzaak

Hoewel triggerpoints zich uiten middels fysieke klachten, ligt de oorzaak in de meeste gevallen in de emotionele sfeer. Het gaat dan vooral om het onderbewust onderdrukken van emoties. Dat dit onderbewust gebeurt, is hierbij een belangrijk detail. De emoties worden namelijk onderbewust onderdrukt door je lichaam zelf. Hierdoor ontstaan fysieke klachten die jou afleiden van deze emoties.

Deze ontwikkeling is onwenselijk. Hierdoor ervaar je namelijk fysieke klachten die voortkomen uit onderbewuste emoties waar je vaak geen weet van hebt. Omdat je niet wilt dealen met die emoties, kies je er vaak onderbewust voor om slechte gewoontes aan te leren. Denk aan gewoontes die afleiden of verdoven, zoals gokken, pornografie, alcohol of elke avond urenlang voor de tv zitten. Deze slechte gewoontes leiden op hun beurt ook weer tot een toename in triggerpoints. Door onvoldoende beweging en een ongezonde levensstijl, raak je namelijk fysiek verzwakt.

Vicieuze cirkel

De last die je ondervindt aan triggerpoints neemt na verloop van tijd vaak toe. Dat komt omdat je in die zojuist genoemde vicieuze cirkel belandt. In het overzicht hieronder geven we je een voorbeeld van zo’n vicieus proces:

 1. Je loopt (onderbewust) rond met onderdrukte emoties
 2. Dit leidt tot spanningen in het zenuwstelsel
 3. Dit zorgt voor een toenemende spanning in het bindweefsel
 4. Hierdoor krijg je last van gewrichten en spieren
 5. Dit leidt vervolgens tot een triggerpoint, ook wel een spierknoop of verharde spier genoemd
 6. Het gevolg hiervan is een vernauwing van de bloedvaten
 7. De doorbloeding in je lichaam wordt hierdoor minder goed
 8. De goede afvoer en verdeling van voedingsstoffen neemt daardoor af
 9. Je krijgt vervolgens minder zuurstof in je lijf en ondervindt daar fysieke last van
 10. Dit leidt tot een energiecrisis en diverse fysieke ongemakken
 11. Door een verlaging in pH-waarde worden je zenuwuiteinden gevoeliger
 12. Hierdoor ervaar je een toename in pijn en spanning
 13. Dit leidt tot overmatige activiteit in het zenuwstelsel
 14. Hierdoor nemen triggerpoints en bijbehorende klachten toe

Zoals je ziet, worden triggerpoints gevormd door een combinatie van vele factoren die elk op elkaar van invloed zijn. Zolang je dit niet oplost, is het een proces dat zichzelf steeds herhaalt. Dit leidt telkens weer tot een toename in klachten.

Waarom massage, dry needling of sportoefeningen niet helpen

Veel mensen die last hebben van triggerpoints in de spieren, gaan daarmee naar de huisarts. Dit is in alle gevallen een verstandig idee. De huisarts is immers de eerste persoon om te contacteren wanneer je met klachten rondloopt. Ook ik raad dit mijn cliënten altijd aan. Toch leidt een doorverwijzing naar een fysiotherapeut, masseur of personal trainer vaak niet tot een oplossing voor je klachten.

Dat komt overigens niet omdat deze professionals hun werk niet goed doen, maar omdat het genezen van triggerpoints een holistische aanpak vergt. En dat is niet de aanpak die deze mensen hanteren. Voor een masseur of fysiotherapeut is een triggerpoint namelijk niet meer dan een spierknoop die losgemaakt moet worden. In werkelijkheid ligt dit echter complexer: een triggerpoint komt namelijk voort uit tal van oorzaken die op elkaar van invloed zijn. Om hier vanaf te komen, is een holistische behandeling daarom het enige wat werkt.

In sommige gevallen helpen massages, oefeningen of dry needling je bij het verlichten van de pijn, maar om de pijn daadwerkelijk te laten verdwijnen, is er aandacht nodig voor de achterliggende oorzaken. Enkel symptoombestrijding is daarvoor niet genoeg. De Pijn Reset Methode biedt hiervoor gelukkig de uitkomst die je zoekt.

De oorzaak van triggerpoints bestrijden? De Pijn Reset Methode biedt uitkomst

De Pijn Reset Methode is de enige volwaardige methode om triggerpoints blijvend te genezen en fysiek, mentaal en emotioneel de beste versie van jezelf te worden. Dit leidt niet slechts tot tijdelijke verlichting, zoals bij een chiropractor, trainer, fysiotherapeut of masseur het geval is, maar tot een blijvende oplossing die jou in staat stelt om de toekomst pijnvrij en vol positieve energie tegemoet te gaan.

Hoe werkt de Pijn Reset Methode?

Bij de Pijn Reset Methode wordt gebruik gemaakt van speciale technieken om gewrichten te corrigeren, bindweefselstructuren te manipuleren en onderdrukte emoties los te maken. Hierdoor verdwijnen de triggerpoints op den duur vanzelf. Ook leren we je stapsgewijs hoe je diverse reset-technieken kunt toepassen om je zenuwstelsel te resetten en je triggerpoints direct uit te schakelen.

Wil je weten wat de Pijn Reset Methode voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Ik vertel je graag meer over onze methode en hoe die jou klachtenvrij maken.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest