Het verschil tussen actieve en latente triggerpoints

Het verschil tussen actieve en latente triggerpoints

Triggerpoints zijn spierknopen waar je veel pijn en hinder aan kunt ondervinden. Deze triggerpoints worden ook wel myofasciale triggerpoints genoemd. De kans is groot dat je hier wel eens iets over hebt gehoord, want er wordt steeds meer over bekend. Je kunt myofasciale triggerpoints opdelen in twee varianten: actieve en latente triggerpoints. Dit onderscheid is erg belangrijk en heeft grote invloed op de behandeling hiervan. Hieronder leggen we je in meer detail uit hoe dat zit.

Wat zijn actieve triggerpoints?

Actieve triggerpoints zorgen voor pijn en ongemakken op een andere plek dan waar de spierknoop zich bevindt. Een triggerpoint wordt gekenmerkt als “actief” wanneer deze symptomen vertoont wanneer je erop duwt. Een voorbeeld van een actief triggerpoint is hoofdpijn uit de nek en schouders, waarbij uitstralingspijn in de rug, de bil of het been ontstaat. Vaak kan de pijn naar grote delen van het lichaam uitstralen, terwijl het triggerpoint zelf zich slechts op één plek bevindt. Een actief triggerpoint leidt daardoor tot pijn in het hele lijf.

Kenmerkend aan een actief triggerpoint is dat het vaak ook de bewegingsvrijheid beperkt. Spierknopen zorgen namelijk voor een afname in flexibiliteit. Hierdoor kun je je spieren minder goed rekken. Dit leidt tot verminderde mobiliteit in bijvoorbeeld de armen of de benen. Actieve triggerpoints zijn erg vervelend, maar kunnen blijvend worden genezen met de Pijn Reset Methode.

Wat zijn latente triggerpoints?

Latente triggerpoints blijven vaak lang onopgemerkt. Ze zorgen pas op de lange termijn voor pijn en ongemak. Vaak merk je een latent triggerpoint pas op bij overbelasting. Dit komt bijvoorbeeld voor in de kuitspier en komt dan tot uiting wanneer je ‘s nachts last hebt van hevige krampen. Deze krampen ontstaan omdat de kuitspier vanwege het triggerpoint onvoldoende mineralen en zuurstof krijgt toegevoerd. 

Een latent triggerpoint hoeft niet altijd behandeld te worden. Het biedt in veel gevallen namelijk een uitstekende bescherming tegen overbelasting. Je lichaam gebruikt dit triggerpoint als het ware om jou te vertellen dat je een bepaalde spier te hevig hebt belast. Latente triggerpoints helpen je te ontdekken hoe het gesteld is met je gezondheid. Heb je regelmatig last van latente triggerpoints, dan kun je op basis daarvan bijvoorbeeld je levensstijl aanpassen. Hierdoor verzacht je de pijn en het ongemak of breek je daar juist doorheen.

De beste behandelingsmethode tegen triggerpoints

Je weet nu dat een actief triggerpoint bij druk spontane pijn veroorzaakt die uitstraalt naar andere delen van het lichaam. Je weet ook dat voor een latent triggerpoint het tegenovergestelde geldt. Dit is namelijk een lokale plek in het lichaam die gevoelig of pijnlijk aanvoelt na overbelasting of druk. Heb je last van latente triggerpoints? Dan is een behandeling meestal niet nodig. Voor actieve triggerpoints geldt dat wel. Veel mensen gaan hiermee naar een chiropractor, masseur of fysiotherapeut, maar dit is zelden effectief. Dat komt omdat deze vaak enkel de symptomen bestrijden en niet de achterliggende oorzaak.

De meest effectieve behandeling tegen triggerpoints is de Pijn Reset Methode. Deze methode is gericht op een holistische behandeling waarin niet alleen de symptomen worden bestreden, maar ook de oorzaak hiervan. Wil je daar meer over weten? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest